"Net dievų maistas, jeigu jo per daug virsta nuodu."
-- Graikų patarlė

2013 m. rugpjūčio 31 d., šeštadienis

Obuolių pyragas "PURUTIS"

     Už lango šviečia saulutė, retkarčiais palynoja. O nuo medžių vėjo pučiami krenta gelsvi lapai. Rudenėja........... o ruduo man tai obuoliais ir cinamonu kvepiantys namai.
Taigi nieko nelaukdama prisirenku sode raudonskruosčių obuolių ir skubu kepti pyrago.

Jums reikės:

2-3 obuolių,
8 v.š. miltų,
2 kiaušinių,
100g margarino kepiniams arba sviesto,
grietinėlės riebios 4 v.š.
cinamono
cukraus 3 v.š
sodos 0,5 arb.šaukštelio

Obuolius nuskusti ir supjaustyti plonomis skiltelėmis, apibarstyti cukrumi ir cinamonu.
Kiaušinių trynius atskirti nuo nuo baltymų.
Trynius išsukti kartu su cukrumi.
Baltymus išplakti iki purumo.
Margariną arba sviestą ištirpinti.
Į atvėsusį margariną supilame grietinėlę, išplaktus su cukrumi trynius, įpilame nugesintos sodos, dedame 8 valg.šaukštus miltų.
Viską labai gerai išmaišome iki vienalytės masės.
Supilame išplaktus kiaušinio baltymus ir atsargiai išmaišome.
Pilame puse masės į kepimo indą, tada suberiame obuolius, juos truputį šaukštu palyginame ir paspaudžiame, o ant jų viršaus supilame likusią masę.
Kepame 190 laipsnių temperatūroje keletą minučių, vėliau temperatūrą sumažiname. Kepame apie 20 min.
Iškepusį pyragą apibarstome cukraus pudra ir cinamonu.


                                 Pyragas gavosi tiesiog purus ir tirpstantis burnoje.
Išsiviriau kavos, pasiėmiau dar nebaigtą skaityti Senekos knygą "Apie sielos ramybę" ir einu ragauti dar šilto  rudeninio "PURUČIO". :)


Vištienos kepsnys su gardžia bulvių koše

Jums reikės:
Vištienos krūtinėlės file,
Prieskonių paukštienai
Čiobrelio
Druskos

Bulvių košei:
Bulvės 5 vnt
Morkos 2 vnt
Žali krapai
Žalios petražolės
Sviestas 1 v.š
Grietinėlė 3 v.š
druska

Vištienos krūtinėlės file perpjauname išilgai į dvi dalis, truputį pamušame,pabarstome druska, čiobreliais, ir prieskoniais paukštienai.
Paliekame pusvalandžiui pasimarinuoti.
Kepame įkaitintame aliejuje.
Iškeptus kepsnius dedame į nedidelį puodą, užpilame truputį vandens ir patroškiname keletą minučių.
Bulves ir morkas išverdame, nusunkiame, palikdami lašelį vandens kuriame virė.
Bulves ir virtas morkas sutriname, dedame šaukštą sviesto, 3 v.š. grietinėlės, žalių smulkintų krapų, petražolių, dar kartą sutriname.
Valgome kepsnius su burokėlių salotomis: virtus burokėlius supjaustyti šiaudeliais, dėti į juos smulkinto svogūno, užpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, sumaišyti. Skanaus:)

2013 m. rugpjūčio 27 d., antradienis

Aštri daržovių mišrainė žiemai

Jums reikės:
 * Cukinijos 1,5 kg
 * Pomidorų 1 kg
 * Paprikų 0,5 kg
 * Čili pipirų 2 vnt
 * Česnako 2 galvutės
 * Pupelių virtų  2 stiklinės
 * cukraus 2 v.š.
 * druskos 2 v.š.
 * aliejaus 1 stiklinė
 * acto arba 1 citrinos sulčių (pagal skonį)

Cukiniją nulupti, supjaustyti kubeliais.
Pomidorus sumesti į verdantį vandenį, pavirinti kol odelė pradės trūkinėti, išgriebti ir perpilti šaltu vandeniu. Nuėmus odelę pomidorus susmulkinti.
Paprikas smulkiai kubeliais supjaustyti.
Čili pipirus taip pat susmulkinti peiliu.
Česnakus išspausti.
Pupeles apvirti, bet nepervirti.
Viską sudėti į puodą, išskyrus česnakus ir citriną arba actą, ir virti , kol daržovės pradės minkštėti apie 35 min. Baigiant virti sudėti išspaustus česnakus, įpilti citrinos arba acto ir dar pavirinti keletą min.
Sudėti mišrainę dar karštą į iškaitintus stiklainius. Apversti, pridengti kol atvės. Nešti į rūsį. Skanaus:)

p.s. daržovių ir kitų priedų galite dėti pagal savo skonį.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...