"Net dievų maistas, jeigu jo per daug virsta nuodu."
-- Graikų patarlė

2012 m. gegužės 19 d., šeštadienis

Virtinukai su varške ir mėtos prieskoniu


Šiuos virtinukus gaminti išmokė mama, todėl juos gamindama ar valgydama visada sugrįžtu į vaikystę.Tik varškė atrodo  tada buvo daug skanesnė, ir mėtų kvapas stipresnis, o gal  tiesiog mama  juos gamindama daug meilės įdėdavo.

      Tešlai reikės:

  • kvietinių miltų
  • kiaušinio 1 vnt.
  • 1 puodelio ar daugiau šilto vandens
  • druskos

Įdarui reikės:
  • varškės ( varškės ir rūkyto kumpio)
  • kiaušinio 1 vnt.
  • mėtų lapelių (žalių arba džiovintų)
  • druskos

Kiekių nerašau, nes viskas priklauso nuo to kiek ruošiatės gaminti.

Pasiruošimas:
Iš tešlai reikalingų produktų suminkome tešlą.
Tešlą iškočiojame, išspaudžiame iš jos  puodeliu ar stikline papločius.
Varškę sutriname su kiaušiniu, druska ir smulkiai supjaustytais ar sutrupintais mėtų lapeliais.

 Gaminimas:
1 variantas. Ant paplotėlių dedame varškės masę, perlenkiame, ir pirštais gražiai užspaudžiame virtinukų kraštelius.
2 variantas. Ant paplotėlių dedame varškės masę be mėtų, o viename kamputyje ir rūkyto kumpio, perlenkiame, ir pirštais gražiai užspaudžiame virtinukų kraštelius.
Verdame pasūdytame vandenyje. Kai virtinukai iškyla dar paverdame apie  7 min.
Valgome su spirgučių ir svogūnų padažu. Skanaus! 

2012 m. gegužės 18 d., penktadienis

Užkepėlė su ryžiais


Juk dažnai taip atsitinka, kai pasigaminame kokį patiekalą, jo beveik visada lieka. Antrą kartą valgyti to paties nelabai norisi, o ir išmesti nevalia. Kai liko keletas nesuvalgytų kepsnių, panaudojau juos užkepėlei su ryžiais.

Jums reikės:

* kepsnių (gali būti likę kotletai, zrazai ir t.t)
* virtų ryžių 2 maiš.
* fermentinio sūrio 200g.
* pomidorų padažo
* pomidoro
* krapų
* česnako
* svogūnų laiškų
* saulėje džiovintų pomidorų keleto gabalėlių
* prieskonių (mėgstamų) aš dėjau kvapiuosius ir karčiuosius pipirus
* druskos
* alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Ryžius išverdame. Kepsnius supjaustome apie 3cm gabaliukais. Į įkaitintą keptuvę pilame aliejų, dedame smulkintą kubeliais pomidorą, česnako skiltelę, svogūnų laiškus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, truputį krapų, pipirų ir pakepiname.Šią masę pilame ant ryžių ir gerai išmaišome.
Į nedidelę skardą sudedame kepsnius, ant jų sudedame ryžių masę. Apšlakstome masę pomidorų padažu, užbarstome tarkuotu fermentiniu sūriu ir šauname į iškaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepame tol kol sūris išsilydys ir truputį pagels. Valgome su įvairiomis salotomis. Mums labai tiko pavasarinės salotos, kurios yra  nurodytos žemiau. Skanaus ir nebijokit improvizuoti.

Pavasarinės salotos


Jums reikės:
* špinatų
* pekino kopūsto
* žalio agurko
* žalių krapų šakelių
* svogūnų laiškų
* provanso žolelių prieskonių salotoms
* alyvuogių aliejaus
* citrinos
* druskos


Gaminimas

Visas daržoves supjaustome, užbarstome prieskoninių žolelių, apšlakstome citrinos sultimis, įberiame druskos, užpilame truputį alyvuogių aliejaus ir sumaišome. Skanaus!

2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Trinta daržovių-kalakutienos sriuba


Jums reikės:

Kalakutienos kauliukų ( arba sriubos rinkinio)
Bulvių 2-3 vnt.
Morkų 1 vnt.
Pomidoro 0,5 vnt.
Kopūsto smulkinto
Česnako 2 skiltelių
Svogūno 0,5 galvutės
Krapų keleto šakelių
Sriubos prieskonių mišinio(truputį)
Lauro lapelių, pipirų kvepiančiųjų 
Druskos
Grietinėlės

Gaminimas

Į verdantį vandenį sudedame kalakutienos kauliukus, lauro lapelius, česnako skiltelę, kvapiųjų pipirų, druskos ir išverdame sultinį. Po to sultinį perkošiame per sietelį.
Į kitą puodą įpilame truputį virinto vandens (galima ir kalakutienos sultinio, jei jo išsivirėte užtektinai) kalakutienos sultinio porą samčių ir sudedame smulkiai pjaustytas bulves bei tarkuotas morkas. Truputį pavirinus sudedame smulkintą kopūstą, pomidorą, česnako skiltelę, svogūną ir krapus, įberiame sriubos prieskonių, druskos, ir verdame kol daržovės suminkštės.
Į išvirusias daržoves dedame žalių smulkintų krapų ir viską susmulkiname blenderiu iki  tyrelės masės . Į trintų daržovių masę supilame likusį kalakutienos sultinį. Pilame jo tiek, kad sriuba gautųsi tirštoka. Jei supilsime visą sultinį sriuba  gali būti per daug atskiesta. Įpilame grietinėlės, išmaišome.Valgome su sviestu užtepta juoda duona. Skanaus!
p.s  Nuo kalakutienos kauliukų nuimtą virtą mėsytę galima susmulkinti blenderiu kartu su daržovėmis, nuo to sriubytė bus tik sotesnė ir gardesnė.

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Blyneliai su bananais




Šiuolaikinės moterys turi mokėti kerėti, turi žinoti daug magiškų paslapčių, kurios be vargo pavers kasdienybę lengvesne kai iškils įvairių klausimų virtuvėje. Man labai patinka eksperimentuoti gaminant maistą ir iš to ką turiu tuo metu spintelėje ar šaldytuve bandau ką nors pagaminti. Štai patys paprasčiausi blyneliai su trupučiu kerų.

Blynelių masei reikės:

2 kiaušinių
Kvietinių miltų tiek, kad masė gautųsi grietinės tirštumo
Pieno
Druskos
Aliejaus v.š

Įdarui:

Bananai
Migdolai smulkinti

Gaminimas:

Blynelių masei skirtus produktus gerai sumaišome, išplakame ir paliekame 30 min. susistovėti.
Bananus supjaustome skiltelėmis ir apvoliojame susmulkintuose migdoluose.
Iškepame blynelius. Dedame ant jų bananus, dar užbarstome migdolų ir susukame.
Blynelius truputį apkepiname keptuvėje.
Valgome su mėgstama uogiene. Man labai skanu su  aviečių arba juodųjų serbentų uogiene. Skanaus!

Mamos maltiniai su įdaru



Faršo masei jums reikės:

0,5 kg faršo (kiaulienos ir jautienos)
2 kiaušinių
1 žalios ir didelės tarkuotos bulvės
1 v.š. miltų
1 česnako skiltelės
Mėsos prieskonių
Druskos

Įdarui:

Virtų kiaušinių
Fermentinio sūrio
Kumpio šalto rūkymo
Svogūno
Žalių krapų
Sviesto
Žiupsnelio provanso žolelių prieskonių
P.S kiekių nerašau, nes kiekvienas gali daryti pagal save.

Gaminimas:

Visus ingredientus sudedame į faršo masę ir gerai išminkome. Jei faršas liesas, galima dar įdėti grietinės šaukštą. Tada maltiniai būna sultingesni.
Pasiruošiame įdaro masę. Kiaušinius smulkiai supjaustome, sūrį sutarkuojame, kumpį mažyčiais gabaliukais supjaustome, įdedame minkšto sviesto ir truputį sumaigome šakute.
Imame po gabalėlį paruošto faršo ir darome maltinius, juos suspaudžiame ant delno ir į vidų dedame paruošto įdaro. Viską užspaudžiame kaip cepelinus, truputį vandeniu sudrėkiname rankas, kad maltinis gautųsi be skylučių, užbarstome maltų džiuvėsėlių, aptepame plaktu kiaušiniu ir palaikome 10 min., kad susistovėtų ir kiaušinis nuvarvėtų. Sudedame maltinius į skardą, skardą pašlakstome trupučiu aliejaus. Uždengiame skardą folija ir dedame į 180laipsnių iškaitintą orkaitę. Kepame apie 30min. Prieš baigiant kepti nuimame foliją ir dar truputį pakepiname, bet jau ant žemesnės temperatūros. Baigiame kepti kai maltiniai gražiai apskrunda. Skanaus!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...