"Net dievų maistas, jeigu jo per daug virsta nuodu."
-- Graikų patarlė

2013 m. balandžio 6 d., šeštadienis

VELYKOMS...


  Su nekantrumu laukiame pirmųjų saulės spindulių, pirmųjų žibučių, paukštelių čiulbėjimo, ir kai veidą ima glostyti švelnus pavasario vėjelis, ateina gražiausia gamtos atbudimo šventė - Velykos.


                                     Velykų "bobutės" krepšelis





Jums reikės:
* Miltų 500gr.
* Sausų mielių 1 pok.
* Cukraus 100gr.
* Vanilinio cukraus 1 pok.
* Kiaušinis
* Margarino kepiniams arba sviesto 100gr.
* Šilto pieno 200 ml.
* Tarkuotos apelsino ir citrinos žievelės
* Žiupsnelio druskos
Mieles sumaišykite su cukrumi ir 0,5 stiklinės šilto pieno.
Palikite keletą minučių, kad mielės sureaguotų.
Supilkite į puodą paruoštas mieles, išplaktą kiaušinį, likusį pieną, minkštą sviestą arba margariną, suberkite tarkuotą žievelę.
Masę išmaišykite ir po truputį berdami miltus pradėkite minkyti tešlą.
Tešlos paviršių apibarstykite miltais,( taip bus lengviau matyti, kad tešla pakankamai iškilo. Paviršiuje susidarys suskilinėjusi plutelė).
Tešlą pridenkite ir pastatykite šiltai ir laukite kol pakils.
Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite.
Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, supjaustykite juostelėmis.
Pasiruoškite indą tinkantį kepimui orkaitėje,( aš naudojau stiklinį salotų dubenėlį), apdenkite folija, na ir iš tešlos juostelių "pinkite" krepšelį.



Aptepkite krepšelį kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje.

                               Kepkite tol kol krepšelis gražiai paruduos apie 30min.
                               Iškeptą krepšelį palikite ant indo kol atvės.
                               Krepšelio rankeną pritvirtinkite pagaliukais.

Velykų avinėlis 

 

         Iš tešlos likučių arba iš tokios pat tešlos galite ir Velykų avinėlį išsikepti, bei kiškučių, lazdelių ir iškepus juos užpildyti krepšelį.
       (Šio avinėlio formą radau kažkuriame tinklaraštyje).
        Uždėkite trafaretą ant tešlos ir išpjaustykite avinėlį.

       Aptepkite išpjaustytą iš tešlos avinėlį kiaušinio plakiniu, pridarykite tešlos rutuliukų, ir juos visus prilipdykite prie avinėlio.Vietoj akytės įspauskite migdolą.


Apibarstykite avinėlį cukraus pudra.

Margučiai


Na o po visų pyragų kepimo prasideda pats maloniausias darbelis- kiaušinių dažymas.

     Svogūnų lukštus užmerkite vandenyje ir palaikykite 1 parą. Po to įdėkite druskos ir įpilkite acto keletą šaukštų (kad spalva būtų intensyvesnė). 
     Plonas pėdkelnes sukarpykite kiaušinio ilgio galiukais, užriškite vieną galą tvirtu siūlu, dėkite į kojinę kiaušinį, ant jo sudrėkintas žoleles, lapelius, (šiuo atveju dėjau kambarinio paparčio lapelį bei lukštus) ir tvirtai suriškite kitą kojinės galą.  
     Dėkite į puodą su atvėsusiais lukštų dažais ir virkite 10 min. Sėkmės!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...